Aineisto-ohjeet

Aineiston toimitus

Voit toimittaa meille aineistot joko sähköpostilla, muistitikulla tai millä tahansa tiedostonjakopalvelulla, Google, DropBox, We Share jne., kunhan toimitat meille latauslinkin. Sähköpostiosoitteet löydät täältä.

Aineisto-ohje muotoonleikkaukseen

Muotoonleikkauspolkut voi tehdä muutamalla eri ohjelmalla. Corel Draw, Adobe Illustrator tai InDesign tai Adoben Photoshop -ohjelmalla. Vektoripohjaisilla ohjelmilla voi helposti tehdä leikkuupolut leikkuuvaroilla, kun taas Photoshop-ohjelmassa leikkuupolun ulkopuolelle jäävä alue jää valkoiseksi.

Leikkauspolkua tehtäessä on hyvä huomioida materiaalin paksuus ja tyyppi. Esimerkiksi akryyli, muovilevyt, komposiittilevyt ja puu jyrsitään muotoon. Tällöin on hyvä huomioida jyrsinterän halkaisija (esim. 4mm tai 6mm). Jyrsimellä leikatessa, esimerkiksi terävät V-kulmat ovat mahdottomia tehdä.

Photoshop

 • Käytä polun tekemiseen Pen Tool -nimistä työkalua. Magic Wand -työkalua tulisi välttää.
 • Tee polku mahdollisimman vähillä pisteillä, eteenkin kaarevat kohdat, sillä muotoonleikkuri lukee kaikki ankkuripisteet (Anchor Point). Jokaisesta ankkuripisteestä jää pykälä leikattavaan kuvaan.
 • Tallenna tekemäsi polku leikkaavaksi poluksi (Clipping Path, “Window valikko -> Paths”)
 • Poista mahdolliset tasot Flatten Image -toiminnolla.
 • Tallenna tiedosto EPS- tai PDF-formaattiin. (HUOM! Tiedosto oltava vektori muodossa leikkausta varten.)

InDesign ja Illustrator

 • Polun voi tehdä kynätyökalulla tai suorakaide-ympyrätyökalulla.
 • Useampia leikkaustyökaluja käytettäessä (esim. leikkaus +nuuttaus), tulee polut olla eri värisiä. (Esim. punainen ja vihreä)
 • Viivanpaksuuden tulisi olla mahdollisimman ohut. (0,10-0,25pt)
 • Tee polku mahdollisimman vähillä pisteillä, etenkin kaarevat kohdat, sillä muotoonleikkuri lukee kaikki ankkuripisteet (Anchor Point). Jokaisesta ankkuripisteestä jää pykälä leikattavaan kuvaan.
 • Kun polut ovat valmiina, muuta ne läpinäkyviksi: transparency/opacity 0%.
 • Tasoja (Layers) ei saa käyttää leikkauspolkuja tehtäessä.
 • Tallenna tiedosto PDF-formaattiin.
 • Isompiin leikattaviin kuviin (yli 1600×1200 mm), voi halutessa lisätä 5mm halkasijaltaan olevia kohdistusmerkkejä noin 550 mm välein kuvan ympärille, noin 10mm kuvan reunasta. (HUOM! kohdistusmerkeillä oltava valkoinen tausta.)

Ainesto-ohje suurkuvatulostukseen

Resoluutio
Julisteissa 1:1-koossa resoluution tulisi olla vähintään 100 dpi. Mikäli aineisto skaalataan, resoluutio tulee olla huomattavasti suurempi.

Leikkuuvarat
Julisteissa tulee olla 3 mm leikkuuvarat. Rollup-telineissä alas jätettävä 5 cm ylimääräistä, joka ei tule näkymään lopputuloksessa.

Kuvat ja värit
CMYK-sävyissä: ISO Coated FOGRA39L tai Euroscale Coated v2.
RGB-sävyissä: Adobe RGB (1998) tai sRGB IEC 61966-2.1

Eri väritilojen käyttäminen sekaisin ei ole suositeltavaa. Huomioi, että Pantone-spottivärejä ei digipainokoneilla ole mahdollista toistaa täsmällisesti.

 •  Jos kuvissa on käytetty läpinäkyvyyttä, tulisi dokumentit (PDF) tasoittaa (Transparency Flattening).
 • Tulostimessa läpinäkyvät kohdat käsitellään aina RGB-väreissä, eli jos alla on CMYK-väristä grafiikkaa saattaa tulosteeseen jäädä väärän värisiä “laatikoita” kuvien alle.
 • Tarvittaessa toimitamme värivedoksen ennen painamisen aloittamista.

Fontit

Valmiissa aineistossa tulisi fonttien olla konvertoitu viivoiksi. Mikäli tiedostoa on tarkoitus muokata, tulisi fontit liittää mukaan.

Tiedostomuodot

Ohjelmistoriippumaton PDF on paras vaihtoehto aineiston toimittamiseen. Painoaineiston voi myös toimittaa PDF-, EPS-, TIFF- ja JPG-formaatissa. Aineiston voi myös lähettää Microsoft Office (Word, PowerPoint etc.) tai Open Office -muodossa, tällöin on huomioitava että emme anna takuita värien/ulkonäön paikkansapitävyydestä. Aineisto olisi hyvä olla valmiiksi 1:1-koossa, mikäli tulee skaalausta siitä tulee mainita tilauksen yhteydessä.

Vaihtuva data

Vaihtuvalle datalle suotuisin tiedostomuoto on Excel-taulukko. Esimerkiksi osoitetulostuksissa tulisi jokainen tieto olla eri kolumnissa. (Esim. Etunimi/Sukunimi/Katuosoite/Postinumero/Postitoimipaikka)

Käytetyt ohjelmat

Käytössämme on Corel Draw X3, Adobe InDesign CS3 ja CS6, Illustraattor CS3, Adobe Acrobat 8 ja Adobe Photoshop Cs3.

Meiltä saat palvelua

Ota yhteyttä