(09) 415 9 5400 tiksi@tkp-print.fi

Aineisto-ohjeemme

JULISTETUOTANTOON

1. Aineiston toimitus

Toimita meille painoaineisto joko sähköpostilla, muistitikulla tai millä tahansa tiedostonjakopalvelulla, Google, DropBox, WeShare jne., kunhan toimitat meille latauslinkin. Sähköpostiosoitteet löydät yhteystiedot-sivulta.

2. Aineisto-ohjeet muotoonleikkaamiseen

Muotoonleikkauspolut voi tehdä muutamalla eri ohjelmalla. Corel Draw, Adobe Illustrator, InDesign tai Adoben Photoshop -ohjelmalla. Vektoripohjaisilla ohjelmilla voi helposti tehdä leikkuupolut leikkuuvaroilla, kun taas Photoshop-ohjelmassa leikkuupolun ulkopuolelle jäävä alue jää valkoiseksi.

Leikkauspolkua tehtäessä on hyvä huomioida materiaalin paksuus ja tyyppi. Esimerkiksi akryyli, muovilevyt, komposiittilevyt ja puu jyrsitään muotoon. Tällöin on hyvä huomioida jyrsinterän halkaisija (esim. 4mm tai 6mm). Jyrsimellä leikatessa, esimerkiksi terävät V-kulmat ovat mahdottomia tehdä.

3. Photoshop

Käytä polun tekemiseen Pen Tool -nimistä työkalua. Magic Wand -työkalua tulisi välttää.

Tee polku mahdollisimman vähillä pisteillä, eteenkin kaarevat kohdat, sillä muotoonleikkuri lukee kaikki ankkuripisteet (Anchor Point). Jokaisesta ankkuripisteestä jää pykälä leikattavaan kuvaan.

Tallenna tekemäsi polku leikkaavaksi poluksi (Clipping Path, “Window valikko -> Paths”) Poista mahdolliset tasot Flatten Image -toiminnolla.

Tallenna tiedosto PDF-formaattiin. HUOM! Tiedosto oltava vektorimuodossa leikkausta varten.

4. InDesign ja Illustrator

Polun voi tehdä kynätyökalulla tai suorakaide-ympyrätyökalulla.

Useampia leikkaustyökaluja käytettäessä (esim. leikkaus +nuuttaus), tulee polut olla eri värisiä, esim. punainen ja vihreä.

Viivanpaksuuden tulisi olla mahdollisimman ohut. (0,10-0,25pt). Tee polku mahdollisimman vähillä pisteillä, etenkin kaarevat kohdat, sillä muotoonleikkuri lukee kaikki ankkuripisteet (Anchor Point). Jokaisesta ankkuripisteestä jää pykälä leikattavaan kuvaan.

Kun polut ovat valmiina, muuta ne läpinäkyviksi: transparency/opacity 0%. Tasoja (Layers) ei saa käyttää leikkauspolkuja tehtäessä.

Tallenna tiedosto PDF-formaattiin. Isompiin leikattaviin kuviin (yli 1600×1200 mm), voi halutessa lisätä 5mm halkasijaltaan olevia kohdistusmerkkejä noin 550 mm välein kuvan ympärille, noin 10mm kuvan reunasta. HUOM! kohdistusmerkeillä oltava valkoinen tausta.

5. Resoluutio

Julisteissa 1:1-koossa resoluution tulisi olla vähintään 100 dpi. Mikäli aineisto skaalataan, resoluutio tulee olla huomattavasti suurempi.

6. Leikkuuvarat

Julisteissa tulee olla 3 mm leikkuuvarat. Rollup-telineissä alas jätettävä 5 cm ylimääräistä, joka ei tule näkymään lopputuloksessa.

7. Väritilat

CMYK-sävyissä: ISO Coated FOGRA39L tai Euroscale Coated v2.
RGB-sävyissä: Adobe RGB (1998) tai sRGB IEC 61966-2.1

Eri väritilojen käyttäminen sekaisin ei ole suositeltavaa. Huomioi, että Pantone-spottivärejä ei ole mahdollista toistaa täsmällisesti.

Jos kuvissa on käytetty läpinäkyvyyttä, tulisi dokumentit (PDF) tasoittaa (Transparency Flattening). Julistetulostimessa läpinäkyvät kohdat käsitellään aina RGB-väreissä, eli jos alla on CMYK-väristä grafiikkaa saattaa tulosteeseen jäädä väärän värisiä “laatikoita” kuvien alle.

Tarvittaessa toimitamme värivedoksen ennen painamisen aloittamista.

DIGIPAINOTUOTANTOON

1. Tulostusvalmis PDF

Tallenna PDF sivuittain, älä siis tee PDF-tiedostoa aukeamittain. Teemme arkkiasemoinnin aina itse kunkin tuotantotavan mukaiseksi.

PDF -tiedoston sivukoon tulee olla 1:1 koossa. Mikäli haluat skaalata originaalia pienemmäksi tai suuremmaksi, voimme tehdä sen mutta oikeellisuus jää vastuullesi.

Sisällytä PDF-tiedostoon 3 millin leikkausvarat sivun jokaiselle reunalle jos kuva-ala menee leikkausreunan yli. Älä sisällytä PDF-tiedostoon mitään muita ylimääräisiä merkkejä, vain leikkausmerkit.

Jätä siis pois leikkausvaramerkit, tiedoston nimet, värikiilat ja kohdistusmerkit.

2. Bitmap, eli bittikarttakuvat

Jos profiloit RGB-kuvistasi CMYK-kuvat itse, tee alkuperäiset RGB-kuvat CMYK-muotoon Coated Fogra 39 -profiililla Photoshopissa. Parhaan tuloksen saat, kun vertaat Photoshopissa rinnakkain originaali RGB-kuvaa ja CMYK-duplikaattia, jolloin näet helposti ruudulla CMYK-konversion värieron ja voit tehdä tarvittaessa pientä värinsäätöä itse CMYK kuvaan päästäksesi mahdollisimman lähelle alkuperäistä RGB-kuvaa. Tämä edellyttää että monitorisi on kalibroitu ja näyttää värisävyt oikein.

Bittikarttakuvan (sävykuvan) resoluution tulee olla 300-350 dpi. Bittikarttakuviksi muunnettujen viivakuvien resoluution tulee olla vähintään 800-1600 dpi, mutta mieluiten jopa 1600-2400 dpi mikäli haluat aivan terävää viivaa. Älä kuitenkaan muunna vektorimuotoista aineistoa bittikarttamuotoiseksi, esimerkiksi Corel Draw tiedostoa jpg-muotoon vaan tallenna PDF, joka pysyy vektorimuotoisena painoon asti.

 

3. Väriprofiilit

Käytä väriprofiilina digipainoon Coated Fogra 39 -profiilia huolimatta siitä, painetaanko se päällystetylle tai päällystämättömälle paperille.

4. Taittotiedostot

Jos linkität RGB -kuvat InDesigniin profiloimatta niitä Photoshopilla tai muulla kuvankäsittelyohjelmalla profiloimme ne työnkulussamme omilla paperiprofiileillamme käytetyn painopaperin mukaisesti CMYK-väriavaruuteen. Kuvien sävyt saattavat siis jonkinverran vaihdella alkuperäisiin kuviisi verrattuna. Älä skaalaa kuvia taitossa enempää kuin +-20%, niin kuvien tumma pääkin pysyy sävykkäämpinä.

Älä käytä missään vektorigrafiikkaohjelmassa (esim. CorelDraw, Illustrator, Affinity Designer) overprint -asetusta väripaletissa lainkaan!

TÄRKEÄÄ! Mikäli aineistosi sisältää paljon eri kieliversioita, tee ne InDesignissa samaan tiedostoon omille tasoilleen mieluummin kuin omina tiedostoinaan. Tuotannon esivalmistelut nopeutuu ja oma aikaasi säästyy huomattavasti kun toimitat painoon vain yhden Indesign keräilyn. Mikäli olet epävarma tasojen (layers) suhteen tai taulukkomuotoisen kyselyn taittaminen ei ole sinulle tuttua, Timo Heinolan toimipisteessä voi konsultoida asiassa.

Yleistietoa

1. PDF-tiedosto

Ohjelmistoriippumaton PDF on edullisin ja helpoin vaihtoehto aineiston toimittamiseksi painoon. Tarjoukset laskemme aina tulostusvalmiille aineistolle, eli PDF-tiedostolle.

PDF-versioista uusin eli PDF 1.7 on meille sopivin. On hyvä että PDF-tiedoston mahdolliset läpinäkyvyydet ja editoitavuudet säilyy painotuotantoon asti. Nykyaikaiset rippimme osaa hyödyntää Adobe Print Engine 2, eli Appea.

Painoaineiston voi tarvittaessa myös toimittaa natiivina tiedostona Adobe CC -ohjelmista, mutta tällöin lähettäjän tulee tietää miten esimerkiksi InDesign Package (Keräily) tehdään.

Jos tarvitset apua InDesign Packagen (Keräilyn) tuottamiseen, ota rohkeasti yhteyttä!

2. Vaihtuva data - VDP

Vaihtuvalle datalle lähdetietokanta on aina Excel-taulukko. Lisätietoa Excel-taulukoiden vaatimuksista saat ottamalla yhteyttä sähköpostitse vidois@tkp-vidois.fi

Eri postitusluokille vaatimukset saattavat myös vaihdella, joten yhteydenotto ennakkoon säästää usein aikaasi. Perussääntö on, että kukin tietue on omassa solussaan, kieliversiot omissa taulukoissaan (Excel-välilehdet) ja osoitteistot postinumerojärjestyksessä.

Uusintalähetyksissä taulukoiden otsikot tulee olla täsmälleen samat kuin aiemmin postitetuissa.

Voimme myös tulostaa erilaisia tunnisteita kuten viivakoodeja, datamatriiseja ja QR-koodeja painotuotteeseesi.

3. Käyttämämme ohjelmistot

Käytössämme on Corel Draw Graphic Suite ja Adobe CC -tuoteperheen ohjelmistot InDesign, Illustrator, Photoshop sekä lukuisia muita mm. personointiin ja webkyselyihin tarkoitettuja ohjelmistoja.

4. Office-ohjelmat

Painoaineiston voi joskus myös lähettää Microsoft Word -dokumenttina, mutta vastuu tiedoston oikeellisuudesta jää aineiston lähettäjälle, samoin menetellään Microsoft Publisher ja Powerpoint -ohjelmista tallennetuista natiivitiedostoista.

Näitä tiedostoja ei painotaloissa yleisesti hyväksytä tulostusvalmiiksi aineistoiksi. Office -dokumentteja ei tulosteta sellaisenaan tuotantokoneisiin, vaan painon työnkulku on aina PDF-tiedostojen arkkiasemoimista ja tulostamista.

Jos toimitat aineistoa Office-dokumentteina, tulee tiedostoihin upottaa fontit mukaan. Huomaa, että kaikki Wordin fonttimuotoilut ei toimi painossa, ellei fontti sisällä käytettyjä leikkauksia. Jos esimerkiksi kursivoit tekstiä Wordissä eikä käytetyssä fontissa ole kursiivia leikkausta, se ei tulostu kursivoituna.

5. C4 ikkunakuoren mitat

Lataa tästä C4 postituskuoren mitat ja layaout -malli

6. C5 ikkunakuoren mitat

Lataa tästä C5 postituskuoren mitat ja layaout -malli

7. Affinity 2 -ohjelmistot

Affinity 2 -tuoteperhe on omissa testeissämme osoittautunut varsin käyttökelpoiseksi. Mikäli tuotat aineistoa painoon etkä halua maksaa kuukausittain sovelluksista joita et kuitenkaan tarvitse, Affiny ohjelmistot kannattaa testata. Affinityn Designer, Photo ja Publisher -ohjelmat riittää hyvin monenlaiseen aineiston tekemiseen. Suositukset Affinityn testaamiselle.

8. Canva

Canvaakin olemme testailleet, tosin vain ilmaisversiota mutta tälle meiltä ei suosituksia eikä ohjeistuksia tule.